Charita ČR rozdala pomoc za více než pět milionů korun

Rozruch kolem povodní pomalu utichá, Charita však zůstává s lidmi dál. V terénu probíhá sociální šetření a první psychologická pomoc, s odklízením následků pomáhají týmy dobrovolníků. Sbírka již překročila částku 8,3 milionů Kč.

Charita Česká republika zhodnotila první dva týdny své povodňové pomoci. Do domácností dosud zapůjčila již 228 vysoušečů a rozdala mimo jiné:

• 2930 litrů desinfekce a čisticích prostředků
  • 3174 ks nářadí, nástrojů a pomůcek pro úklid
  • 103 ks pracovních oděvů a ochranných pomůcek

„Charita rozdala vyplaveným domácnostem materiální pomoc v celkové hodnotě přes pět milionů korun,“ říká národní povodňový koordinátor Charity ČR Martin Zamazal. Vedle toho pomáhali i charitní zaměstnanci a dobrovolníci. Konkrétně

• 135 pracovníků v prvních dnech provedlo monitoring
  • 30 lidí pomáhalo s úklidem
  • 106 pracovníků provedlo prvotní sociální šetřená a stejný počet poskytl psychologickou první pomoc

„V následujících dnech naši pracovníci dokončí podrobná sociální šetření v téměř 400 domácnostech. Na základě vyhodnocení pak bude následovat přímá pomoc,“ dodává národní povodňový koordinátor Martin Zamazal. Zdůrazňuje také, že Charita ČR působí v zasažených obcích dlouhodobě se svými sociálními službami a proto zůstane vyplaveným lidem nablízku i do budoucna.

Na sbírkovém kontě, ze kterého se bude další pomoc rozdělovat, se ke čtvrtečnímu ránu sešlo 8 247 169 korun.

Teplé počasí zlepšuje náladu

V terénu jsou nadále i pomocníci z nezasažených oblastí. Například z jižní Moravy přijely do postižených oblastí v Čechách již čtyři týmy charitních pracovníků nebo dobrovolníků. V úterý a ve středu pomáhali odstraňovat následky povodní lidem v domácnostech v Litoměřicích pracovníci Charity z Blanska, Znojma a Uherského Hradiště. Kromě vysokotlakých čističů a odsávačů bahna si s sebou přivezli příklepová elektrická kladiva, majzlíky i kladiva na otloukání omítek.

Jiná parta pracovala v jihočeské Putimi. „Panuje tady spolupráce a velmi dělná atmosféra,“ popsal své dojmy při otloukání mokrých omítek Jan Havelka, krizový koordinátor znojemské Charity. „Teď se ale musí čekat na vysychání zdí. To z mých zkušeností může trvat až rok. Lidé však někdy s nahazováním příliš spěchají a jsou pak nemile překvapeni. Teplé počasí celé věci naštěstí napomáhá, i co se týče nálady,“ pokračuje Havelka.

Charita pomáhala i při bleskových povodních (například na Slovácku a Blanensku) a při jiných mimořádných událostech. Svou pomoc nabídla občanům i Charita Krnov po ničivém úterním tornádu.