Mimořádná katastrofa, která postihla velké území Moravy, zastihla Arcidiecézní charitu Olomouc již v tak rozvinuté struktuře, že mohla pomáhat od prvních dnů. Farní a oblastní charity na celém zaplaveném území posky-tovaly nepřetržitě nejen své služby dále (zvláště domácí péče se stala mnohde doslova dobrodružstvím, když se naše pracovnice plavily či brodily za klienty), ale zapojily se ihned i do pomoci evakuovaným, rozvozu humanitární pomoci všeho druhu a brigád na odstraňování následků.

Při ACHO byl ustaven v prvních dnech povodňový štáb České katolické charity (ČKCH) a zřízeno Konto ČKCH – Povodeň 19-996660227/0100. S ním nakládala komise, kterou ustavila Česká biskupská konference. K 31. 12. 1999 bylo již konto vyčerpáno. V prvním týdnu záplav vydávalo ACHO také povodňový zpravodaj pro občany Olomouce.

ACHO se okamžitě zapojila společně s ostatními diecézními charitami v ČR do organizování pomoci. Ta obsahovala následující programy:

1. Prvotní přímá pomoc
  2. Obnova bydlení